Elérhetőség

Varsányi Irén utca 33/B
H-1027 Budapest,
Hungary

E-mail: hontidentoffice@gmail.com

Skype: dentistinhungary.hu

Telefon/fax: +36 1 212 22 80

Visszahívást kérek


pl.: 30 1234567

A fenti adatközléssel Ön hozzájárul ahhoz, hogy munkatársaink megkeressék Önt telefonon vagy e-mailben, a rögzített adatok alapján, időpont egyeztetés céljából. Adatait egyéb célra (pl. hírlevél, stb.) külön hozzájárulás nélkül nem használjuk fel.

Részletes adatvédelmi tájékoztatónkat itt olvashatja el.

Cirkónium (Cirkon) korona

Mi a Cirkon (Cirkónium)?

Cirkónium korona

A cirkon (cirkónium) egy szervetlen vegyület, fehér port vagy kis méretű kristályokat tartalmaz. Ahhoz, hogy kerámia, majd végső soron cirkon (cirkónium) fogpótlás legyen belőle, különféle kémiai folyamatoknak kell végbemenniük. Mivel minden kerámia „égetett anyag”, és az égés oxidációhoz vezet, a cirkonból(cirkóniumból) cirkónium-dioxid lesz, ennek a mindennapi, pl fogászatban használt megfelelője a szimpla „cirkon” vagy "cirkónium" elnevezés.

A cirkonium-dioxidból készült teljes kerámiák további gyártást, úgy nevezett CAD/CAM technológiát igényelnek. Ezúton nyeri el a cirkon (cirkónium) nagyfokú szilárdságát és törési ellenállását.

Nyers Cirkont (Cirkóniumot) bányásznak Magyarországon is, a Velencei hegységben Pákozdon, Székesfehérvárnál, továbbá Tatabánya környékén és a Mecsekben.

CAD/CAM technológia: Számítógépes eljárást fed az elnevezés. A preparált fogról a fogorvos gumi lenyomatot készít, erről fogtechnikus gipsz mintát, azt a fogtechnikai laboratóriumban egy speciális letapogató egységgel digitalizálja, erre a digitális mintára a fogtechnikus számítógéppel megtervezi a korona, vagy híd vázát. Ezt az számítógépes információt küldi el interneten kersztül speciális fréz központba, ahol számítógép vezérlésű automata csiszológép az emberi kéz érintése nélkül készíti el a cirkónium (cirkon) tömbből a korábban megtervezett korona, vagy híd vázat. Ezt a vázat kapja vissza a fogtechnikus, amelyre leplező kerámia rétegeket ráégetve, majd karakterizálva és festve kialakítja a páciens szájviszonyaihoz illeszkedő egyéni, fogformát.

A Cirkon korona (Cirkónium korona), ill. híd így nem tartalmaz fémet, ezáltal lesz olyan átlátszó, és élettel teli, mint amilyen a természetes fog.

A természetes fogzománc szilárdsága: 200Mpa
A hagyományos tiszta porcelán szilárdsága: 120-190Mpa
A Cirkon korona (Cirkónium korona) és híd szilárdsága: 1200Mpa

A cirkon (cirkónium) adja a legerősebb, legtartósabb, legátlátszóbb, ezért legszebb fogpótlási technológia lehetőségét. Erősebb, ezért tartósabb megoldást jelent a fémalapú koronáknál és hidaknál. Ezzel a módszerrel a beteg megszabadulhat a bizonyos fémkerámia koronák kellemetlen jellegzetességétől: az íny vonalán megjelenő sötét csíktól.

A Cirkónium (Cirkon) legfontosabb jellemzője, hogy ÖTSZÖR erősebb, mint bármi más, tiszta kerámia technológia.

A Cirkonnak (Cirkóniumnak) 100% a biokompatibilitása. Biokompatibilitás azt jelenti, testünk, az emberi szervezet mennyire képes befogadni az adott anyagot. 100% azt jelenti, testünk a Cirkont (Cirkóniumot) nem „kezeli” idegen anyagként, azt teljes mértékben képes befogadni. Így a Cirkon (Cirkónium) esetében nem kell allergiáktól tartani, a beteg szervezetének szélsőséges reakcióival számolni sem a betegnek, sem orvosának.

Mindezen előnyei tették a Cirkont (Cirkóniumot) a leggyakrabban használt fémmentes fogászati resaturáriós anyaggá, de használják az orvostudomány más ágazataiban is.

A Cirkont (Cirkóniumot) nevezik fehér acélnak is. A Cirkon (Cirkónium) korona és híd fehérebb, csillogóbb, esztétikusan átlátszóbbak, mint a hagyományos technilógiával készített fémkerámia koronák, hidak..

Régebben a legelterjedtebb korona és hídkészítő eljárás fémkerámia volt. Ezen koronák, mivel egy sötét színű fémötvözet alkotja alapjukat, átlátszó kép helyett élettelen hatású, bár viszonylag esztétikus megjelensésű fogpótlást eredményeztek. Gyakran megjelent az íny vonalában a sötét csík, ami laikus szemmel is a bosszantó velejárója a technológiának.

A Zirkónium ezzel szemben az a porcelán, ami képes helyettesíteni a fém tartószerkezetet, így a ráépült korona és híd eléri a természetes fog átlátszóságát.

Laboratóriumi tesztek bizonyítják, hogy a Cirkon (Cirkónium) kétszer olyan tartós, mint a fémkerámia, és ÖTSZÖR erősebb, tartósabb, mint bármely más, tiszta kerámia technológia.

Összefoglalva: nincs olyan anyag a fogorvostudomány jelen állása szerint, ami erősebb tartósabb fogpótláss megoldást nyújtana, mint a Cirkon (Cirkónium).