Elérhetőség

Varsányi Irén utca 33/B
H-1027 Budapest,
Hungary

E-mail: hontidentoffice@gmail.com

Skype: dentistinhungary.hu

Telefon/fax: +36 1 212 22 80

Visszahívást kérek


pl.: 30 1234567

A fenti adatközléssel Ön hozzájárul ahhoz, hogy munkatársaink megkeressék Önt telefonon vagy e-mailben, a rögzített adatok alapján, időpont egyeztetés céljából. Adatait egyéb célra (pl. hírlevél, stb.) külön hozzájárulás nélkül nem használjuk fel.

Részletes adatvédelmi tájékoztatónkat itt olvashatja el.

Fogászat/gyakori kérdések

Kellemetlen a leheletem, mi okozhatja, mit tehetek ellene?

A kellemetlen leheletnek sok-sok oka lehet.

Az okok között szerepelhet a nem megfelelően tisztán tartott száj, a szájban lévő szuvas fogak, a fogágybetegség, a száj bakteriális betegségei, fül-orr gégészeti betegségek, gyomor-bél betegségek, különböző gyógyszerek szedése, pszichés betegségek, tüdő-, vese-, cukorbetegség stb.

E tünet jelentkezésekor először mindenképpen forduljon fogorvoshoz, aki segít Önnek a helyes fogmosási technika elsajátításában, illetve az ellátásra szoruló fogak kezelését elvégzi.

Ezután a megtanult fogmosási technikát kitartóan, alaposan kell végezni.

Ezzel az esetek nagy részében a tünetek megszűnnek.

Ha a tünet továbbra is fennállna, akkor további orvosi kivizsgálásra van szükség.

Letörött a fogam, mit tegyek, miért törhetett le?

Törés leggyakrabban korábban gyökérkezelt fogaknál fordul elõ. Gyökérkezelés után a fog kiszárad, ezért célszerû azonnal csappal megerõsíteni és koronával fedni. Bizonyos esetekben, főleg az első fogaknál végleges megoldás az esztétikus tömés..

Ha ez nem történt meg korábban, gyakran következik be a törés. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy milyen a törési vonal.

Szerencsés esetben, a törés után még lehet betéttel, vagy koronával ellátni a fogat a hiányzó részek pótlása és az újabb töréstõl való védelem céljából. Egyes esetekben azonban a törés iránya olyan, hogy a fogat már nem lehet megmenteni.

Nagy erõ hatására ép vagy nagy töméssel ellátott fogak is letörhetnek.

Gyakori a törés olyankor is, ha egy tömött fog mellett másodlagos szuvasodás alakul ki, ami nagy mértékû, ilyenkor a tömés alátámasztatlan, erõ hatására könnyen letörik.

Ezeket is a letört darab méretétől függően lehet töméssel, betéttel vagy koronával ellátni.

Elszíneződött az egyik fogam, mi okozhatja ezt?

Egyetlen fog elszíneződése többnyire gyökérkezelt fogaknál fordul elő, vagy még nem gyökérkezelt, de korábban elhalt fogaknál.

Az emiatt erősen elszíneződött fogak fehérítésére akár egy ülésben is lehetőség van és nagyon szép eredményeket lehet vele elérni. Ha az elszíneződés már nem fehéríthető koronával tökéletes esztétikai hatás érhető el. Elszíneződtek a fogaim, mit lehet tenni? Az elszíneződést az erős színezéktartalmú tápanyagok fogyasztása okozza, amiből a színezékanyag a fogba diffundál és lerakódik oda.

Ilyenek a kávé, tea, minden erősen színezett üdítő, de ilyen hatású a dohányzás és egyes szájöblítők tartós használata is.

A fogfehérítési eljárások ezt a problémát jó eredménnyel javítani tudják!

A fogfehérítőkben lévõ hatóanyag a fogzománcba diffundál és oxidációval elszínteleníti ezeket a színezékanyagokat. Azonban a fogfehérítés tartós sikeressége a továbbiakban fogyasztott színezéktartalmú ételek/italok mennyiségétől illetve a dohányzás mértékétől / a leszokás sikerességétől függ! (Ez utóbbiról való leszokás elsõdleges indikációja természetesen nem a szép fehéren csillogó fogak- bár ez is igaz- hanem az egészség megőrzése!)

Jó-e az elektromos fogkefe?

Az elektromos fogkefe: hasznos! Nem állíthatjuk, hogy jobb tisztító hatású, mint a hagyományos fogkefével végzett alapos fogmosás, de vannak elõnyös oldalai.

Ilyen a kicsi fej, amivel könnyebb beférni a hátsó fogakhoz és minden oldalról alaposan megtisztítani.

DE! Nagy veszélye, hogy használója könnyen úgy érezheti, "az elektromos fogkefe mindent megcsinál helyette. Úgyis forog magától, neki nem is kell semmit tennie". Ilyen gondolatmenettel könnyen leredukálódhat (helytelenül) a fogmosási időtartam egy-két mozdulatra csupán.

Vagyis ezt is helyesen kell használni, MINDEN felszínt meg kell vele mosni, kellő ideig, kellő alapossággal!

Jó-e a szájzuhany?

Jó kiegészítő lehet a szájtus vagy szájzuhany a jó szájhigiéne fenntartásának, de nem alkalmas önállóan erre. Nem helyettesíti a tökéletes fogmosási technikát fogkefével és a kiegészítő eljárásokat sem (pl. fogselyem, fogköztisztító fogkefe használata)

Ezen kívül nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a használat módjával! A vízsugarat a fogra merőlegesen kell irányítani, nem nagy nyomással! Ha a fogtengellyel párhuzamosan tartjuk fájdalmat okozhat, a baktériumokat a szövetekbe préselheti, ez tályogot is eredményezhet.

Önmagában a lepedék és a táplálékmaradékok eltávolítására NEM alkalmas!

Jók-e a fogköztisztító fogkefék?

Jók. Elsősorban a szélesen megnyílt fogközök tisztítására használjuk. Azok a felszínek is tisztíthatók vele, amik homorúak, ezért fogselyemmel tisztíthatatlanok. Hidak, részleges fogsorok, fogszabályzó készülékek tisztítására is használhatóak. Aki hányingerre hajlamos, annak ajánlatos kis fejű fogkefét választani, akár ez lehet gyerek fogkefe is. Ezen kívül jók ilyen esetben is az elektromos fogkefék, mivel azoknak is kicsi feje van.

Nagyon fontos a hátsó területek tisztán tartása is, ezért nem szabad abba belenyugodni, hogy "de hát én nem tudok ott fogat mosni, mert hányingerem van!", Hanem meg kell találni a helyes módszert és eszközt hozzá!

Mit tegyek a fogkõ kialakulása ellen?

A fogkövet otthoni eszközökkel már nem lehet eltávolítani, tehát nagyon fontos, hogy a fogorvos rendszeresen azt eltávolítsa.

Ezután az újra kialakulást lassítja, ha Ön tökéletes fogmosási technikával mossa fogait és használja azokat a kiegészítõ fogtisztító eljárásokat (fogselyem, fogköztisztító fogkefe), melyeket fogorvosa ajánlott Önnek.

Itt nem szereplő kérdéseivel bizalommal fordulhat hozzánk személyesen, telefonon vagy e-mailben.

A sokak számára érdekes kérdésekkel folyamatosan bővítjük oldalunkat!

Címe megelőzés felnőttkorban

Felnõttek

Fognyaki érzékenység csökkentése

A fogfájás, érzékenység egyik leggyakoribb oka a fognyaki érzékenység. A fájdalom egészen erõs is lehet. Számos oka lehet (helytelen fogmosási technika, rossz fogpótlások, korral járó ínyvisszahúzódás, stb.) A kezelés általában professzionális fogvédõ lakkokkal történik. Kiterjedtebb nyaki kopások esetén töméssel restauráljuk a fogat és szüntetjük meg a fájdalmat és a fog kedvezõtlen esztétikai megjelenését.

Miért kell már egyetlen hiányzó fogat is pótolni?

A fogazat egészének épsége igényli a fogazat teljességét. Ha ez egy vagy több fog elvesztésével megbomlik az alábbi kórképek alakulhatnak ki:

 • a hiányt határoló fogak bedõlnek, rögzítõ szalagrendszerük meggyengül
 • a hiány melletti fogak nehezen tisztíthatóvá válnak, mely fokozza a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét
 • a szembelévõ fogak kiemelkednek, felborul a rágóapparátus egysége
 • izületi deformitást okozhat a megbomlott rágóapparátus, mely rágóizületi deformitáshoz, fájdalomhoz, kopáshoz vezet

Szájhigiéniás kezelés, fogkõeltávolítás

A fogazat hosszú távú épségének és a jó lehelet megõrzésének egyik legfontosabb összetevõje a fogkõeltávolítás. A fogkõ fájdalommentes gyulladást okoz a benne lévõ baktériumok miatt. A gyulladás végsõ soron elpusztítja a fog körüli csontállományt, ezért tûnik úgy, hogy a fogak megnõttek. A fogkõ baktériumai felelõsek a rossz leheletért is. A fogkõ képzõdése függ az egyéni adottságoktól és a fogmosási technikától. A fogkövet csak fogorvosi rendelõben lehet eltávolítani speciális ultrahang frekvenciával mûködõ géppel.

FOGKÕ KÉP SZKENELNI EMS PROSIBÓL!

Mozgó fogak stabilizálása

Mozgó frontfogakat egybe sínezve stabilizálhatjuk azokat. A fogak belsõ oldalára üvegszálas szalagot ragasztunk speciális fogászati ragasztóval, majd a szalagot kerámiaszemcsés mûanyaggal fedjük. Ez a módszer akár évekkel is meghosszabbíthatja a saját fogak megtarthatóságát a szájban.

NTI fogcsikorgatás gátló, relaxációs készülék

Forradalmian új miniatürizált éjszakai izomrelaxációs harapásemelő rendszer az éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás megszüntetésére. Az eszköz természeténél fogva hatásos a fent említett problémák nyomán keletkezõ:

 • több fogat érintõ fognyaki kopások
 • parafunkció okozta kóros kopások
 • a rágókészülék túlterhelés okozta fájdalmai, mozgás korlátozottsága
 • szájnyitási korlátozottság
 • rejtélyes fogfájdalmak, melyek hátterében parafunkciós mozgások okozta túlterhelés áll
 • ismeretlen erdetû fognyaki érzékenységek
 • leggyakoribb fejfájás fajta ( a lakosság kb. 80%-a legalább egyszer átéli) a tenziós típusú fejfájások
 • nyak, váll és hátfájások
 • migrén
 • alvászavarok

megelőzésében és/vagy kezelésében.

A rendszerrel gyorsan és megbízhatóan relaxálhatók a rágóizmok, ezáltal lehetőség nyílik az anatómia adottságok diktálta helyes harapási helyzet meghatározására és megfelelõ pozícióban készülõ tömések, fogpótlások elkészítésére.

Miért kell pótoltatni, ha hiányzik egy/több fogam?

Mindenkinél elsődleges szempont az esztétika, a jó megjelenés. Ez nélkülözhetetlen az élet minden területén.

De más oka is van, amiért pótoltatni kell a hiányzó fogakat!

Már egyetlen hiányzó fog esetén is csökken a rágóképesség.

Ha ez olyan mértéket ér el, hogy a táplálékot nem eléggé vagy egyáltalán nem tudja felaprítani fogaival, gyomor és emésztőszervi betegségek alakulhatnak ki.

A foghiány miatt a teljes fogazat egysége megbomlik, nem egyenletesen oszlik el a fogakat érő erőhatás, emiatt a többi fog túlterhelődik.

A foghiány melletti fogak a hiány felé dőlnek, a szemközti fog kiemelkedik. Ez szintén a fogak túlterheléséhez vezet, kedvezőtlen irányú erők érik őket, ami terheli a fogágy szöveteit.

Ez hosszútávon fogágybetegségek kialakulását okozza. Kedvezőtlen harapási forma alakul ki, ami idővel károsítja a rágóízületet is.

A fogazat egészének épsége igényli a fogazat teljességét. Ha ez egy vagy több fog elvesztésével megbomlik az alábbi kórképek alakulhatnak ki:

 • a hiányt határoló fogak bedőlnek, rögzítő szalagrendszerük meggyengül
 • a hiány melletti fogak nehezen tisztíthatóvá válnak, mely fokozza a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét
 • a szembelévõ fogak kiemelkednek, felborul a rágóapparátus egysége
 • izületi deformitást okozhat a megbomlott rágóapparátus, mely rágóizületi deformitáshoz, fájdalomhoz, kopáshoz vezet

Milyen problémákat okozhat a szájüregben, ha rendszeresen dohányzom?

A dohányzás a szájüregi rákok előfordulását 15-szörösre növeli. A fogak elszíneződése természetesen ehhez képest egy elhanyagolható következménye a dohányzásnak.

A szájüregen kívüli hatásokról többet lehet talán hallani - tüdőrák, gégerák, húgyhólyagrák, gyomorfekély, gyomorcarcioma, stb.

A dohányzásról való leszokáskor jelentkező nikotinhiány tüneteit csökkentik a gyógyszertárakban kapható nikotintartalmú tapaszok.

Mit tegyek a fogkõ kialakulása ellen?

A fogkövet otthoni eszközökkel már nem lehet eltávolítani, tehát nagyon fontos, hogy a fogorvos rendszeresen azt eltávolítsa.

Ezután az újra kialakulást lassítja, ha Ön tökéletes fogmosási technikával mossa fogait és használja azokat a kiegészítő fogtisztító eljárásokat (fogselyem, fogköztisztító fogkefe), melyeket fogorvosa ajánlott Önnek.

Megelőzés gyerekkorban

Barázdazárás

Gyermekeknek ajánljuk a rágófogak rágófelszíni barázdáinak szuvasodásának megelõzésére. A kezelés során fogtisztítás után speciaális záróanyaggal fedjük a rágófelszíni barázdákat. A kezelés fájdalom mentes. Ajánlott kor 6-16 éves korig.

Miért kell pótoltatni, ha hiányzik egy/több fogam?

Mindenkinél elsődleges szempont az esztétika, a jó megjelenés. Ez nélkülözhetetlen az élet minden területén.

De más oka is van, amiért pótoltatni kell a hiányzó fogakat!

Már egyetlen hiányzó fog esetén is csökken a rágóképesség.

Ha ez olyan mértéket ér el, hogy a táplálékot nem eléggé vagy egyáltalán nem tudja felaprítani fogaival, gyomor és emésztőszervi betegségek alakulhatnak ki.

A foghiány miatt a teljes fogazat egysége megbomlik, nem egyenletesen oszlik el a fogakat érő erőhatás, emiatt a többi fog túlterhelődik.

A foghiány melletti fogak a hiány felé dőlnek, a szemközti fog kiemelkedik. Ez szintén a fogak túlterheléséhez vezet, kedvezőtlen irányú erők érik őket, ami terheli a fogágy szöveteit.

Ez hosszútávon fogágybetegségek kialakulását okozza. Kedvezőtlen harapási forma alakul ki, ami idővel károsítja a rágóízületet is.