Elérhetőség

Varsányi Irén utca 33/B
H-1027 Budapest,
Hungary

E-mail: hontidentoffice@gmail.com

Skype: dentistinhungary.hu

Telefon/fax: +36 1 212 22 80

Visszahívást kérek


pl.: 30 1234567

A fenti adatközléssel Ön hozzájárul ahhoz, hogy munkatársaink megkeressék Önt telefonon vagy e-mailben, a rögzített adatok alapján, időpont egyeztetés céljából. Adatait egyéb célra (pl. hírlevél, stb.) külön hozzájárulás nélkül nem használjuk fel.

Részletes adatvédelmi tájékoztatónkat itt olvashatja el.

Fogászati implantátum – gyakori kérdések

FAQ

Fájdalmas-e a fogászati implantátum beültetése?

Szinte hihetetlen, de a fogászati implantátum beültetése az egyik legkisebb kellemetlenséggel járó fogászati beavatkozás. Helyi érzéstelenítő injekció beadása után néhány perccel a fog implantáció helye teljesen elzsibbad. A páciens „tompa matatást” érez csak a beavatkozás alatt. A zsibbadás 1-3 óra alatt múlik el. A foggyökér beültetésének helye enyhén megduzzadhat, mely az arc kívülről történő hűtésével csökkenthető.

Altatásban elvégezhető-e a fogászati implantátum beültetése?

Alapvetően elegendő a fogászati implantátum beültetéséhez a helyi érzéstelenítő injekció. Ez igaz a kiterjedt esetekre is, amikor 6-8 implantátum beültetésére kerül sor a mintegy 1 óráig tartó műtét során.

Azon páciensek, akik nagyon izgulnak és az esetlegesen adott nyugtató tabletta ellenére is feszültek, szoronganak, szóba jön a fogászati altatásban, éber szedációban végzett kezelés. Ekkor is adunk érzéstelenítő injekciót, de az altatógáz hatására a páciens felszínes alvás állapotába kerül. Az egész kezelést a valósnál lényegesen rövidebbnek éli meg. Visszagondolva az implantátum beültetésére csak kellemes felszabadult élményekre emlékszik. Az altatógáz elvétele után 3-5 perccel a tudata teljesen kitisztul, 15-20 perc után egyedül közlekedhet, akár gépkocsit is vezethet.

Mikor kaphat dohányos fog implantátumot?

Fogászati implantátumok beültetésénél az egyik legkomolyabb rizikó tényező a dohányzás. Minél komolyabb dohányos valaki annál nagyobb a kockázat. A dohányzás hatására a szájképletekben különösen beszűkülnek az erek, lelassul a sejtek anyagcseréje. Ez a folyamat megnehezíti, lelassítja, sok esetben lehetetlenné teszi a csont-implantátum kapcsolat kiépülését és fennmaradását. Ugyanakkor a dohányzás kérdése mindig egyedi mérlegelést igényel. Napi 1-2 szál cigaretta nem jelenti azt, hogy a páciens nem kaphat fogászati implantátumot. Minden szempontot mérlegelve mind az általános-, mind a fogászati szempontokat mérlegelve fontos a dohányzás mellőzése, abbahagyása.

Mit jelent az implantátum beültetése implantációs sablon alapján?

A páciensek egyre több ismeretre tesznek szert az internet korában. Gyakran kapunk kérdéseket rendelőnkben a „sablonos implantátum beültetéssel” kapcsolatban.

A fogászati műgyökér beültetése során többféle sablont is használunk. Lehet röntgen sablon, amely segít a szájképletek beazonosításában, ugyanezt a célt szolgálja a CT sablon, mellyel a computer tomograf felvétel során az implantációra tervezett hely azonosítható. A műtéti sablon gyakran az előzők átalakításával készül. Ezzel pontosan meghatározható az implantációs fogpótlás fogainak mérete, helyzete és az ehhez igazodó fogászati implantáum beültetési hely és irány.

Lehetséges-e fog implantáció terhesség alatt?

Elméletileg a terhesség nem kizáró oka a fogászati kezeléseknek. Ugyanakkor, mivel a fogászati implantáció nem halaszthatatlan beavatkozás a terhesség lezajlása utáni időszakban szoktuk a fogászati műgyökér beültetést elvégezni.

Melyek az implantációs fogpótlás alternatívái?

A fogászati implantátum egy hasznos, de nem egyedüli eszköze a fogpótlás elkészítésének. Az implantátumok korszaka előtt és napjainkban is készülnek hagyományos hídpótlások, kiterjedtebb foghiányok esetén kivehető illetve kombinált fogpótlások. Amennyiben a foghiány melletti fogak épek és a fogászati műgyökér beültetésének feltételei adottak, nem indokolt ma már a szomszédos fogakat lecsiszolni koronához, hiszen az visszafordíthatatlan, életre szóló döntés.

A csiszolás nélküli fogpótlás az implantációs fogpótlás egy másik alternatívája. Ekkor a szomszédos fogakhoz ragasztjuk azok nem látható hátsó felszínére vagy a hiányt határoló fogakban lévő tömések üregében elhorgonyozva a hiányzó fogat.

Milyen esetekben kell CT (computer tomográf) felvételt készíteni?

A fogászati implantáció legfontosabb része az előkészítés és a tervezés. Minél több információ áll az operáló orvos rendelkezésére a műgyökér beültetése előtt, annál megbízhatóbb lesz az eredmény. A fogászati implantátumok többféle átmérőben és hosszúságban készülnek. A cél az, hogy mindig az anatómiai képletek, a csontkínálat nyújtotta lehetőségeken belül a leghosszabb és legvastagabb implantátum kerüljön beültetésre. Minél nagyobb az implantátum felszíne, annál nagyobb felületen tud a csont a fogászati műgyökérrel összenőni, annál erősebb, terhelhetőbb, ellenállóbb és tartósabb lesz az implantációs fogpótlás.

A legtöbb implantációs műtét megtervezéséhez elegendő információt nyújt a szájvizsgálat és a panoráma röntgenfelvétel. Ha ezek a vizsgálatok kevés, alacsony, vékony csontozatot illetve bizonyos anatómiai képletek közelségét mutatják, a legprecízebb diagnózishoz szükséges a CT felvétel elkészítése. Napjainkban már kifejezetten fogászati implantológiai indikációra készített CT berendezések is léteznek. Ezek a hagyományos CT készülékekhez képest sokkal kisebb sugárterhelést jelentenek a páciensnek és sokkal részletgazdagabb információt nyújtanak az implantológus fogorvosnak. A páciens egy CD lemezen kapja meg a felvételt, melyet az implantológus fogorvos tetszés szerint szeletelhet, térbeli képet készíthet, forgathat és milliméter pontosságú méréseket végezhet rajta.

Mit jelent a computer navigációs implantálás (tooth in one hour)?

Az utóbbi évek egyik implantológia fejlesztése volt a navigációs implantológiai műtéti módszerek megjelenése. Ennek során először egy CT sablon és egy CT felvétel készül a páciensről. A CT felvétel alapján elkészül egy műtéti sablon, amely alapján az implantátumok pontosan a kívánt helyre fúrhatók be. Az előzetesen elkészített sablon alapján a fogak is elkészülnek a műtét idejére. Így a fogászati implantátum beültetésekor már a végleges fogakat is megkapja a páciens. „Tooth in one hour”, azaz fog egy óra alatt.

A valóságban azért jóval hosszabb és igen költséges az ilyen kezelés a szükséges előkészítő kezelések miatt.

A módszerrel csak néhány éves tapasztalat áll rendelkezésre. Több szakmai kérdés és kritika is megfogalmazódik ezzel szemben, ezért mi nem javasoljuk.

Melyek az ideiglenes fogpótlás lehetőségei implantációs műtét előtt és után?

A legegyszerűbb eset az implantátum beültetése szempontjából az, amikor a fogat hónapokkal, évekkel korábban már eltávolították és a foghiány helyén a páciens rögzített (hidat) vagy kivehető fogpótlást viselt.

A műtét után a látható fogak területén az esetek egy részében lehetőség van azonnal megterhelni az implantátumot ideiglenes műanyag koronával. Ha ez nem lehetséges ideiglenes kivehető fogpótlás készül. Fontos, hogy a páciens a végleges korona, híd, fogpótlás elkészültéig mindig rendelkezik ideiglenes fogpótlással.

Milyen esetekben alkalmazható felszívódó varrat az implantációs műtét során és mit jelent az íny feltárás nélküli fog implantáció?

Az fogászati implantációt az esetek döntő többségében ínymetszést követő feltárásból végezzük, mely metszést az implantációs műtét végén varratokkal rögzítünk. Ugyanakkor az implantációs esetek kb. 10% olyan, hogy ínylebeny készítése nélkül az ínyen át közvetlenül is be lehet fúrni, be lehet ültetni az implantátumot.

A szájüreg speciális környezet a sebgyógyulás szempontjából, ezért az esetek döntő részében nem felszívódó varratot kell alkalmazni a műgyökér beültetést követően. Bizonyos esetekben kisebb feltárásoknál, lehet alkalmazni felszívódó varratokat is, így a páciens időt tud megtakarítani azzal, hogy nem kell eljönnie varratszedésre.