Elérhetőség

Varsányi Irén utca 33/B
H-1027 Budapest,
Hungary

E-mail: hontidentoffice@gmail.com

Skype: dentistinhungary.hu

Telefon/fax: +36 1 212 22 80

Visszahívást kérek


pl.: 30 1234567

A fenti adatközléssel Ön hozzájárul ahhoz, hogy munkatársaink megkeressék Önt telefonon vagy e-mailben, a rögzített adatok alapján, időpont egyeztetés céljából. Adatait egyéb célra (pl. hírlevél, stb.) külön hozzájárulás nélkül nem használjuk fel.

Részletes adatvédelmi tájékoztatónkat itt olvashatja el.

Fogpótlás implantátummal

1. Hiányzó fog pótlása implantátummal

Legegyszerűbb eset az, amikor egy hiányzó fogat kell pótolni fogászati implantátum segítségével. Az implantátumba titán (fém) felépítmény, más néven implantátum fej kerül, mely a fogászati implantátum belső menetéhez rögzül. Erre kerül rá a korona, melyet fogászati cement rögzít az implantátum fejhez. A korona anyaga lehet fém vázú kerámia leplezésű, tehát fémkerámia korona illetve lehet fémmentes kerámia korona is. Fémmentes kerámia korona esetén az implantátum fejnek, felépítménynek is fémmentes kerámiából, cirkóniumból kell készülnie. A fémmentes kerámia korona (cirkónium korona) fő előnye az, hogy a fény hasonlóan a természetes fogakhoz akadály nélkül át tud rajta haladni. Ez biztosítja a legéletszerűbb megjelenésű fogpótlást.

Egy hiányzó fog pótlása implantátummal
Egy hiányzó fog pótlása implantátummal

Bizonyos esetekben lehetőség van a korona közvetlenül implantátumhoz való rögzítésére is. Ekkor egy más típusú felépítményt használunk, amelyre közvetlenül kerül a kerámia leplezés. A korona tetejétől kb. 2 mm-re lévő csavarnyíláson keresztül megy a csavar, mely a koronát az implantátumhoz rögzíti. A nyílást fogszínű tömőanyaggal zárjuk. Ennek a megoldásnak a nagy előnye, hogy a fogszínű tömőanyag eltávolítása után a koronát szükség esetén roncsolás nélkül el lehet távolítani az implantátumról, az kiegészíthető, javítható, újabb fogak elvesztése és új implantátum beültetése esetén a régi implantátum egyszerűen felhasználható pl. implantátumon rögzülő híd pótláshoz.

2. Több hiányzó fog pótlása implantátummal

Több hiányzó fog esetén több implantátumot kell beültetni. Ezek száma függ a hiányzó fogak számától, azok gyökereinek számától és a rendelkezésre álló csontmennyiségtől.

A megoldás hasonló az egy fog pótlásánál leírtakhoz, lehet ragasztott, illetve csavarral rögzített hidat készíteni.

Több hiányzó fog pótlása implantátummal
Több hiányzó fog pótlása implantátummal

Több hiányzó fog lehet teljes fogatlanság implantátumokkal történő pótlása is. Ekkor 6-8 implantátumot kell beültetni. Ha az állcsont sorvadása nem nagymértékű, lehet hidat készíteni, fémkerámiából, vagy fémmentes kerámiából, cirkóniumból.

Körhíd implantátumokon
Körhíd implantátumokon

Ha az állcsont sorvadása előrehaladottabb, a fogakon kívül pótolni kell a hiányzó csontszerkezetet és a lágyrészeket is. Ezek nélkül aránytalanul hosszú fogakat kéne készíteni, hogy a pótolt fogak elérjék a szemben lévőket. Ezekben az esetekben implantátumon rögzülő hidat kell készíteni, rózsaszín kerámiából készült műínnyel.

Nagyobb mértékű állcsontsorvadás esetén megfelelő funkcionális és esztétikai eredményt csak implantátumokhoz rögzülő, implantátum által stabilizált, kivehető fogpótlással lehet elérni.


Front stéges fogsor implantátumokon

A leggyakoribb probléma az alsó fogatlanság megfelelő ellátása. Ennek legegyszerűbb megoldása 2 implantátum beültetése után 2 golyós fej behelyezése az implantátumba, majd ezeknek megfelelő ellendarab az újonnan készítendő fém merevítéses fogsorba. Működési elve nagyban hasonlít a ruha patenthez, behelyezve a szájba és rányomva a golyós fejre rápattan és rögzíti a fogsort. Ez a megoldás csak az alsó állcsontnál alkalmazható. Előnye, hogy a fogsor nem „úszkál”, lehet a fogsorral nyugodtan beszélni, leharapni a falatot, de a rágás során a fogsor hátsó része enyhén elemelkedhet az ínyről.

Golyós retenciós fogsor implantátumokom
Golyós retenciós fogsor implantátumokom

4-6-8 implantátum beültetésével és közti elemek alkalmazásával teljesen megnyugtatóan stabilizálható a fogsor. Ezen kívül nagy előnye, hogy a fogsor alaplemez részének mérete csökkenthető, felső fogsor esetén a szájpadi rész teljesen szabadon hagyható.

A közti elem lehet ún. stég, mely az implantátumokra rögzül. Ehhez kapcsolódik a kivehető fémvázas fogsor.

Másik elterjedt megoldás az ún. lokátoros fogpótlás. Ez hasonló a golyós fejekhez, de még precízebb, megbízhatóbb rögzítettséget biztosít. Különösen indokolt használata, ha a két állcsont közötti hely korlátozott.

Alsó stéges fogsor implantátumokon
Alsó stéges fogsor implantátumokon

Felső stéges fogsor implantátumokon
Felső stéges fogsor implantátumokon

Fontos tudni, hogy a fogászati implantátumokon elhorgonyzott fogpótlásokat a nap 24 órájában viselheti a páciens, de naponta 2 alkalommal a fogmosás során ki kell venni a szájból, megmosni és meg kell mosni a szájban lévő struktúrákat is (golyós fej, stég, lokátor, stb.) hasonlóan a természetes fogazathoz.