Elérhetőség

Varsányi Irén utca 33/B
H-1027 Budapest,
Hungary

E-mail: hontidentoffice@gmail.com

Skype: dentistinhungary.hu

Telefon/fax: +36 1 212 22 80

Visszahívást kérek


pl.: 30 1234567

A fenti adatközléssel Ön hozzájárul ahhoz, hogy munkatársaink megkeressék Önt telefonon vagy e-mailben, a rögzített adatok alapján, időpont egyeztetés céljából. Adatait egyéb célra (pl. hírlevél, stb.) külön hozzájárulás nélkül nem használjuk fel.

Részletes adatvédelmi tájékoztatónkat itt olvashatja el.

Implantátumok

Foghúzás-fogbeültetés - akár 1/2 óra alatt
10 év és 4000 sikeres fogászati implantátum tapasztalatával

Mi a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum orvosi tisztaságú titánból készült mesterséges foggyökér vagy más szóval műgyökér, melyet a csontba ültetünk be fogászati kisműtét során. A fog implantátum beültetése történhet közvetlenül a foghúzáskor vagy a fogeltávolítás után hónapokkal, évekkel.

A beültetés után az esetek jelentős részében mód van ideiglenes fogpótlás azonnali elkészítésére. Így a páciens jó esztétikai eredményt biztosító új foggal távozhat a rendelőből. Az ideiglenes fogpótlás megfelelő körülmények esetén akár azonnal megterhelhető ideiglenes koronával.

Az esetek másik részében kivehető ideiglenes fogpótlás kerül az íny alatt gyógyuló, implantátumra. Ez a megoldás is megfelelő esztétikai és funkcionális megoldást jelent a csont-implantátum kapcsolat kialakulásáig, az implantátum végleges koronával történő megterheléséig.

A beültetést követően implantátum típustól és az esettől függően gyógyulási idő következik. Ennek hossza 2-3 héttől 6-8 hónapig tart. Ennek leteltekor készül a fogpótlás az implantátumra.

Kinek ajánljuk a fogászati implantátumot?

Bárkinek, akinek az általános egészségi állapota megenged egy foghúzás megterhelésével egyenértékű beavatkozást, nincs kontrolálatlan krónikus betegsége (diabétesz, szív-, érrendszeri betegségek), nem erős dohányos és megfelelő a szájhigiéniája. Fontos tényező az állcsontok megfelelő formája az implantátummal pótlandó fogak területén, elegendő csont megléte az implantátum fogadásához. Nem ajánljuk 16 éves kor alatt (a koponya növekedése miatt), felső korhatár nincs.

  • Aki csiszolás nélküli fogpótlást szeretne, azaz nem szeretné lecsiszoltatni a hiány melletti esetleg teljesen egészséges fogait, annak jó fogpótlási lehetőséget kínál a fogászati implantátum.
  • Aki nem szeretne kivehető fogpótlást vagy meglévő fogpótlását nem tudja megszokni, elégedetlen vele.
  • Aki az eredeti fogaival egyenértékű fogpótlást szeretne.
 

Az implantálás menete

  • Röntgenfelvételeket készítünk, majd azok alapján meghatározzuk a szükséges és elégséges implantátumok számát, helyét.
  • Megbeszéljük a majdan készítendő fogpótlás típusát, a szükséges kezelések számát és idejét, a gyógyulás alatti ideiglenes fogpótlási lehetőségeket és a várható költségeket.
  • Helyi érzéstelenítés mellett fogászati szájsebészeti kisműtét keretében kerül beültetésre a fogászati implantátum, műgyökér. Az ínybe kerülő apró varratokat 2 hét után távolítjuk el. Az implantátum beültetése után enyhe duzzanat, kisfokú érzékenység jelentkezhet néhány napig.
  • Az implantációs fogpótlás készítéséhez a hagyományos koronákhoz hasonló gumi lenyomatot készítünk, majd kb. 1 hét után rögzítjük a végleges fogpótlást. Fontos tudni, hogy a páciens az egész kezelés alatt viselheti az ideiglenes fogpótlását egészen a végleges fogpótlás átadásáig.

Foghiány, melyet implantátummal pótolunk
Foghiány, melyet implantátummal pótolunk

Implantátum beültetése
Implantátum beültetése

Ínyformázó csavar az implantátumban
Ínyformázó csavar az implantátumban

Felépítmény behelyezése az implantátumba
Felépítmény behelyezése az implantátumba

Becsavarozott felépaítmlélny az implantátumba
Becsavarozott felépítmény az implantátumban

Korona kerül a felépítményre
Korona kerül a felépítményre

Kész implantációs fogpótlás
Kész implantációs fogpótlás

Sikerarány-kockázat

A praxisunkban eddig beültetett mintegy 4000 implantátummal 98,5%-os sikerarányt értünk el. A sikeres implantációhoz a gondos és alapos tervezésen kívül többek között szükséges a rendelőnkben rendelkezésre álló speciális implantológiai sebészeti gép, mely egészen lassan, nagy nyomatékkal forog és megfelelő hűtést biztosít a környező csontnak a beültetés során.

A jól megtervezett beavatkozásnak a kockázata minimális. Az implantátum anyagával szemben allergiás reakció nem lép fel. Ha valamilyen okból az implantátum mégis eltávolításra kerül, helye néhány hónap alatt begyógyul és a csontba új implantátum ültethető.

Megfelelő szájhigiénia esetén az implantációs fogpótlás tartós, megbízható megoldást biztosít akár évtizedekre.

Története 

Az 1960-as években a svéd Bronemark professzor felfedezte, hogy a csont megfelelő körülmények esetén szilárdan összenő a titánnal. Az első fogászati implantátumot 1968-ban készítette. Ez a felfedezés indította el a XX. századi fogászat legdinamikusabban fejlődő ágát, a fogászati implantológiát.

Azóta számos implantációs rendszert fejlesztettek ki a világban, különböző anyagokat, de tartós sikert csak a titánnal értek el.

Napjainkra a csont-implantátum kapcsolat megbízhatóan megvalósítható megfelelő tervezés és műtéti körülmények esetén. Az utóbbi évek fejlesztései során a fogkorona rögzítését oldották meg magas szinten. Az implantológia fejlődésével párhuzamosan a lebomlott állcsont csontpótlásában is jó eredményeket lehet elérni a modern csontpótló módszerekkel.